Nieuwsbrief week 47

In Nieuwsbrief door Redactie

Beste leden van Lijst Samenwerking,

Hierbij de nieuwsbrief van deze week.

Voor iedereen geldt: geef gerust zaken door die van belang zijn voor publicatie in de nieuwsbrief. Veel succes!

  • Huisarts Koningsbosch stopt.

Koningsbosch zit over anderhalve maand zonder huisartsenpraktijk. Huisarts Ronald Korthals (65) gaat per 1 januari met pensioen en heeft geen opvolger gevonden. Zijn 1300 patiënten dreigen ‘huisarts loos’ te worden.

Patiënten moeten binnen 15 minuten bij hun huisarts kunnen zijn volgens het criterium van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Maar de patiënten kunnen in de buurt nergens terecht, omdat die huisartsen hun inschrijvingen inmiddels hebben gesloten voor patiënten uit Koningsbosch en omgeving.

‘Verrast’

De grootste zorgverzekeraar in het gebied, CZ, en de huisartsen in de regio laten weten overvallen te zijn door de aankondiging van Korthals. De bezorgde huisarts heeft naar eigen zeggen al in 2019 aan de bel getrokken over zijn pensioen bij de huisartsen in de regio en zou CZ voor afgelopen zomer hebben ingelicht.

De patiënten zijn bezorgd

“Ik kan niet verantwoordelijk zijn voor wat ik al twee jaar geleden heb aangekaart en heb gezegd: als ik geen concreet plan heb voor 15 november, dan ga ik de mensen gewoon op tijd informeren. Dat niemand per 1 januari huisarts loos moet zijn, daar zijn we het allemaal over eens. Maar het wil niet goed vlotten met de praktische invulling daarvan”, aldus Korthals.

Verschillende patiënten reageerden emotioneel.

Korthals werkt al 31 jaar als huisarts in Koningsbosch en heeft ook veel patiënten uit Maria-Hoop. Verschillende patiënten reageerden emotioneel op het nieuws volgens de dokter. Vooral patiënten die heel ziek zijn. Die worden bang en zeggen: ik vrees dat ik dadelijk niemand heb.”

CZ: de tijd dringt

Zorgverzekeraar CZ, verantwoordelijk voor een oplossing gezien hun zorgplicht, noemt de situatie ‘op z’n zachtst gezegd heel vervelend’. “Dat er geen oplossing voor de patiënten was gevonden, overviel ons”, zegt een woordvoerder. CZ is in gesprek met de huisartsencoöperatie Midden-Limburg Oost en huisartsen in de buurt.

“Samen zijn we ervan doordrongen dat we dit moeten oplossen, maar we weten op dit moment nog niet hoe”, vervolgt de CZ-woordvoerder. “We realiseren ons dat de tijd dringt, maar we hebben er op dit moment vertrouwen in dat we voor 1 januari duidelijkheid hebben over de oplossing.”

De huisartsen van Echt laten in een gezamenlijke verklaring weten in ieder geval klaar te staan om tijdelijk spoedzorg te garanderen, als er na 1 januari nog geen duidelijkheid is.

(Bron: SOL 2).

  • Lijst Samenwerking op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Zaterdagmorgen (van 09.00 – 13.00 uur) zijn nieuwe en oude kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Maria Hoop weer bij elkaar geweest om het verkiezingsprogramma en met name de campagne verder uit te werken o.l.v. onze externe deskundige Irene Janssen.

Nu is het belangrijk dat alle inbreng van de bijeenkomsten door een kleine werkgroep wordt vertaald in een goed verkiezingsprogramma en een flitsende campagne. De resultaten van de werkgroep worden met alle leden besproken tijdens een Algemene Ledenvergadering. Volgende week weer meer informatie over de voortgang.

  • Volop bouwen in Bocage.

Wie richting Gebroek rijdt, fietst, wandelt ziet in Bocage volop bouwactiviteiten. Wat is in enkele jaren tijd de woningmarkt veranderd! Na moeizame jaren wordt er nu volop gebouwd. Wonen is ook een belangrijk verkiezingsthema van Lijst Samenwerking bij de komende verkiezingen! Dat bleek wel tijdens de bijeenkomsten met kandidaten; met name jonge kandidaten maken zich zorgen over de situatie van jongeren.

  • Vrijwilligers van het Jaar 2021.

Wie wordt in de gemeente Echt-Susteren Vrijwilliger van het Jaar 2021?                                       
Jaarlijks organiseert Lijst Samenwerking in de gemeente Echt-Susteren de verkiezing van Vrijwilliger van het Jaar. Dit jaar voor de 23e keer! 

Naast een vrijwilliger wordt ook een vrijwilligster én een vrijwilligersgroep van het jaar gekozen. Met deze verkiezingen wil de lokale politieke partij Lijst Samenwerking het grote belang van vrijwilligers binnen het verenigingsleven, maar ook in de mantelzorg of in de buurt onderstrepen. Naast enorme waardering, een oorkonde en bloemen, krijgen de Vrijwilligers van het Jaar een (klein) geldbedrag, dat naar eigen inzicht kan worden besteed.

Iedereen komt voor deze verkiezing in aanmerking. Een korte omschrijving van de verdiensten is voldoende. Indienen kan  tot en met woensdag 1 december bij  Lijst Samenwerking: joverheesen@hotmail.com).                                        

De uitreiking vindt plaats rond de Internationale Dag van de Vrijwilliger: 5 dec.

Nog één week om voordracht in te sturen!

  • DE punten actie voor voedselbank.

In de maand november en december zamelen leden van Lijst Samenwerking weer DE punten in voor de voedselbank Zuid Limburg. De DE punten kunnen ingeleverd worden bij één van de (raads)leden van Lijst Samenwerking of op Thaalweg West 1 te Pey  (Jo Verheesen). In totaal werden het vorig jaar bij de leden 111.853 punten ingeleverd, goed voor 223 pakken koffie t.b.v. de voedselbank. Dit jaar hopen we dit resultaat weer te bereiken.

Deze actie maakt onderdeel uit van een grotere actie die de Lionsclub in Maastricht organiseert t.b.v. de Voedselbank Zuid Limburg. In Zuid Limburg was de actie vorig jaar goed voor 2200 pakken koffie!                                 

  • Verlichtingsactie.

De controle van de openbare verlichting in de gemeente Echt-Susteren is weer afgesloten. Toine van Gellecom heeft de gemeente doorgegeven dat 87 lampen defect zijn. Door LED verlichting is het aantal defecte lampen gelukkig verminderd. Alle ruim 6.000 straatverlichtingslampen zijn nagenoeg allemaal gecontroleerd.  Daarmee heeft Lijst Samenwerking bijgedragen we aan de (verkeers)veiligheid in onze gemeente. Dank aan iedereen voor de inzet!

  • Vergaderingen.

Maandag 29 november om 19.30 uur: Commissie Omgeving. 

Dinsdag 30 november om 19.30 uur: Commissie Maatschappij.    

Woensdag 1 december om 19.30 uur: Commissie Algemene Zaken      

Donderdag 9 december om 19.30 uur: Fractievergadering. 

Woensdag 15 december om 19.30 uur: Raadsvergadering.

Vragen, opmerkingen, suggesties?

Heeft u vragen, opmerkingen, suggesties? Stel ze gerust. Wie weet wat er mee gedaan wordt of uit voortkomt. We zullen het samen moeten doen!

Tot de volgende keer.