Nieuwsbrief week 42

In Algemeen door Redactie

Beste leden van Lijst Samenwerking,

Hierbij de nieuwsbrief van deze week.

Voor iedereen geldt: geef gerust zaken door die van belang zijn voor publicatie in de nieuwsbrief. Veel succes!

  1. Raadsvergadering 4 november: begroting 2022 (deel 2).

Bij het doornemen van de begroting 2022 weinig nieuwe, grote zaken die gaan spelen. Dat is ook gebruikelijk in een jaar dat er gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Het college presenteert dan een zogenaamde beleidsarme begroting. Zo loopt men de nieuwe raad niet voor de voeten als die in maart 2022 wordt gekozen en geïnstalleerd.  

Wat wel opvalt is de schuldenpositie van de gemeente. Die stond aan het begin van het jaar op het hoogste niveau ooit: € 77 miljoen. Toch denkt het huidige college die op het einde van 2025 met  € 30 miljoen te verlagen. Hoe? Dat wordt wellicht na een discussie in de Raadsvergadering van 4 november duidelijker. Met de huidige rentestand is dat geen probleem, maar volgens deskundigen kan dat ook weer veranderen en dan komen particulieren (hypotheek) en overheid weer in de problemen.

Lijst Samenwerking is altijd voor een voorzichtig begrotingsbeleid volgens het principe:  “eerst sparen, dan betalen.”

  • Verlichtingsactie Lijst Samenwerking.

Al ruim 20 jaar controleren leden van Lijst Samenwerking in de maand oktober en november alle straatverlichting in de gemeente Echt-Susteren. Zo ook dit jaar. Met deze actie wil men een bijdrage leveren aan de (verkeers)veiligheid in onze gemeente.

Alhoewel de gemeente steeds meer overgaat op ledverlichting, blijkt elk jaar weer dat een (groot) aantal lampen defect zijn op het moment van de controle. Vorig jaar bleken 99 lampen defect te zijn. Het complete overzicht wordt aan de gemeente gegeven die eventuele andere instanties (Provincie, Rijkswaterstaat) informeert of zelf opdracht geeft voor vervanging. 

Mocht een lamp defect zijn dan kan men dat rechtstreeks melden op de site van de gemeente of via de Fixi app. In de praktijk blijkt echter dat niet iedereen dit doet of op de hoogte is van deze mogelijkheden. Lijst Samenwerking zal dan ook blijven doorgaan met deze jaarlijkse controle.

Ons bestuurslid Toine van Gellecom coördineert de verlichtingsactie. Iedereen die staat ingedeeld heeft een mail gekregen. Al iemand nog een (deel van een) kern wil controleren: laat het Toine weten (tel. 0475-486052).

  • Verkiezing Boom van het Jaar 2021.

Wellicht mede dankzij veel leden van Lijst Samenwerking is de Boom van het Jaar 2021 de Lindeboom in Maasniel geworden! Ruim 4.000 stemmen. Deze boom gaat Nederland nu vertegenwoordigen bij de verkiezing van Boom van het Jaar in Europa. Onze oproep welke boom in onze gemeente bijzonder is om volgend jaar wellicht mee te doen heeft –nog- geen reacties opgeleverd. Veel wandelen dus en een foto maken!

  • Lijst Samenwerking op weg naar 16 maart 2022.

In een vorige nieuwsbrief hebben wij melding gemaakt van de eerste bijeenkomst van nieuwe kandidaten onder leiding van een externe deskundige: Irene Janssen. Intussen hebben de nieuwe kandidaten een tweede –evaluatie- bijeenkomst gehad op maandag jl. Als derde bijeenkomst staan 2 ochtenden gepland met alle kandidaten en bestuursleden. Reserveer daarom zaterdagochtend 6 en zaterdagochtend 20 november in de agenda.

Uitnodiging, plaats, tijd en agenda volgen.

Vragen, opmerkingen, suggesties?

Heeft u vragen, opmerkingen, suggesties? Stel ze gerust. Wie weet wat er mee gedaan wordt of uit voortkomt. We zullen het samen moeten doen!

Tot de volgende keer.