Nieuwsbrief week 38-2023

In Nieuwsbrief door Redactie

Beste leden van Lijst Samenwerking,

Hierbij de wekelijkse nieuwsbrief .

Geef gerust zaken door die van belang zijn voor publicatie in de nieuwsbrief.

 1. Gemeente Echt-Susteren.
Vergaderschema 2023
Raadsver- gaderingFractieonder- steuningCommissie omgevingCommissie maatschappijCommissie AZFractieonder- steuning
28 september21 september9 november2 november23 oktober24 oktober25 oktoberoktober
14 december7 december27 november28 november29 november23 november

Donderdag 21 september om 19.30 uur in de fraktiekamer: Fraktievergadering als voorbereiding op de Raadsvergadering.

Zaterdag 23 september om 13.00 uur: burendag dorpshuis Maria-Hoop. Ontmoetingsdag voor jong en oud. Verenigingen kunnen zich presenteren. De ontmoetingsdag duurt tot 16.00 uur.

Zaterdag 23 september: Start Grote Clubactie. Veel vereniging (ook uit Echt-Susteren) verkopen loten voor de Grote Clubactie. 80% van de opbrengst is voor de vereniging!

Zaterdag 23 september van 13.00 – 15.00 uur: Kinderkleding- en speelgoedmarkt in Patronaat St. Joost. De eerste kinderkleding en speelgoedmarkt, georganiseerd door de fanfare in St. Joost. Ruim 40 particuliere verkopers die hun eigen spullen verkopen. Entree € 2. (kindenren gratis)

Zondag 24 september om 13.30 uur bij hoofdmonument Lilbosch. Herdenking Op Vleugels der Vrijheid.

Zondag 24 september om 15.00 uur Museum van de Vrouw. Opening van de tentoonstelling “Pas de Deux”.

Donderdag 28 september om 19.00 uur in de Raadszaal: Besloten raadsvergadering over herbenoemen burgemeester.

Donderdag 28 september om 20.00 (!)uur in de Raadszaal: Openbare raadsvergadering. Zie website voor agenda en bijbehorende stukken.

Zaterdag 30 september om 10.00 uur in ’t Patronaat te St. Joost. Lokaal-Limburg om Tour.Lokaal-Limburg gaat door Limburg om met lokale politieke partijen in gesprek te gaan . Spreker: Peter Geilen over Zorg & Co. Vooraf aanmelden noodzakelijk!

Zondag 1 oktober: Dag van de maakindustrie. Op 13 bedrijven in Midden-Limburg en Z.O. Brabant houden bedrijven open dag op de Dag van de maakindustrie. Helaas géén bedrijven uit onze gemeente. Interessant zijn: Geelen Beton-Posterholt (aanmelden niet nodig) van 11.00 – 16.00 uur. In Roermond o.a. ROCKWOOL en Sif (aanmelden verplicht). Zie de site: dag van de maakindustrie.

Zaterdag 7 oktober om 12.30 uur bij Dolcino-Echt. Opening Echter Kermis. Om 12.30 uur ontvangst bij Dolcino, waarna om 13.00 uur vertrokken wordt naar het kermisterrein met een optocht door Echt. Op het kermistrerrein vindt om 14.00 uur de officiële opening plaats. De Echter kermis wordt gehouden van zaterdag 7 t/m zondag 15 oktober

 1. Kern met pit.

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. Kern met Pit is een initiatief van Katalys.

Iedereen kan zich inschrijven, maar er gaat wel een selectie aan vooraf. Ben je eenmaal Kern met Pit-deelnemer, dan opent dat direct deuren bij gemeenten en andere organisaties. Het hele jaar staan we voor je klaar met tips, advies en contacten in ons netwerk. Daarnaast kun je gratis meedoen aan interessante workshops en bijeenkomsten. En heb je bijvoorbeeld een (bouw)technische vraag? Ingenieursbureau Arcadis zorgt voor een oplossing.
Je ontvangt het predicaat Kern met Pit en 1.000 euro voor het project als je buurtinitiatief binnen een jaar is afgerond.

Buurtbewoners die een idee hebben om hun leefomgeving te verbeteren. Duizenden initiatieven uit heel Nederland gingen je al voor! Deze mensen hebben prachtige dingen gerealiseerd.

Om mee te doen aan Kern met Pit, moet je samenwerken met dorps- of buurtgenoten. Je groep bestaat dus bijvoorbeeld uit mensen die in één buurt, wijk of dorp wonen of die op een andere manier een samenhangende groep vormen, zoals ouders van kinderen van een school of leden van een sportvereniging. Er moet dus een zekerheid zijn dat het initiatief draagvlak heeft in de eigen omgeving.

Als het lukt om binnen een jaar het project te realiseren, ontvang je het predicaat Kern met Pit én 1.000 euro. Maar er is meer! Per provincie kiezen we een trofeewinnaar en deze twaalf trofeewinnaars dingen weer mee naar de Gouden Pit ter waarde van maar liefst 3.000 euro.

Voor meer informatie en aanmelden: ga naar de site van Katalys

 1. Kennispunt lokale politieke partijen.

Onlangs bezocht ons bestuurslid Wil Nelissen een bijeenkomst van Kennispunt lokale politieke partijen. In de bestuursvergadering heeft Wil verslag gedaan van deze bijeenkomst. Een aanrader is hun website!

Over het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Het Kennispunt lokale politieke partijen biedt ondersteuning aan lokale politieke partijen, die geen gebruik kunnen maken van ondersteuning van een landelijke partij.

De inhoud van het Kennispunt is gebaseerd op een onderzoek onder 1100 lokale en regionale partijen naar hun behoefte aan ondersteuning. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd en bijeenkomsten georganiseerd met lokale politieke partijen, beroeps- en belangenverenigingen, experts en landelijke partijen. Het onderzoek, de gesprekken en de bijeenkomsten gaven een duidelijk beeld van de behoefte aan ondersteuning. De input is verwerkt in de inhoud van het Kennispunt.

Het Kennispunt bevat de volgende onderdelen:

 1. Een website met basisinformatie en online modules voor het besturen van politieke verenigingen, met als onderwerpen onder andere oprichting, organisatie en campagne voeren.
 2. Een trainingsaanbod voor bestuursleden en vrijwilligers van lokale politieke partijen.
 3. Een forumfunctie die lokale politieke partijen de mogelijkheid biedt om kennis en ervaring uit te wisselen.
 4. Een helpdesk om vragen te stellen.
 5. Een wegwijzer voor volksvertegenwoordigers en bestuurders van lokale politieke partijen naar relevante informatie, opleidingsmogelijkheden en actuele dossiers.
 1. Uit de bestuursvergadering.

Tijdens de laatste bestuursvergadering zijn 4 werkgroepen ingesteld:

 • Werkgroep politiek/fractie o.l.v. Jos W. en Jo
 • Werkgroep communicatie o.l.v. Fleur en John
 • Werkgroep opleiding/activiteiten o.l.v. Wil en Theo
 • Werkgroep kernen o.l.v. Jos P en Toine

De werkgroepen kunnen nu verder uitgebreid worden met leden die graag een inhoudelijke bijdrage willen leveren. Mocht je belangstelling hebben: meld het bij onze secretaris: Theo Zillekens: theozillekens@outlook.com

Vragen of suggestie? Heeft u opmerkingen, suggesties? Stel ze gerust. Tot de volgende keer.