Nieuwsbrief week 22-2023

In Nieuwsbrief door Redactie

Beste leden van Lijst Samenwerking,

Hierbij de wekelijkse nieuwsbrief .

Geef gerust zaken door die van belang zijn voor publicatie in de nieuwsbrief.

  1. Gemeente Echt-Susteren.
Vergaderschema 2023
Raadsver- gaderingFractieonder- steuningCommissie omgevingCommissie maatschappijCommissie AZFractieonder- steuning
4 en 5 juli29 juni19 juni20 juni21 juni15 juni
28 september21 september11 september12 september13 september7 september
9 november2 november23 oktober24 oktober25 oktoberoktober
14 december7 december27 november28 november29 november23 november

Donderdag 15 juni om 19.30 uur: Fractievergadering in de fractiekamer.

Donderdag 29 juni om 19.30 uur: Fractievergadering in de fractiekamer.

WOENSDAG 12 JULI OM 19.30 UUR: ALGEMENE LEDENVERGADERING. LOCATIE WORDT NOG GEREGELD.

  1. Omgevingsvisie 2040 gemeente Echt-Susteren.

Tijdens de bijeenkomsten wordt gezamenlijk bepaald hoe de ‘stip op de horizon’ eruit ziet. De bedoeling is na de drie werksessies een goed beeld te hebben van Echt-Susteren in 2040. De gemeente heeft er voor gekozen dezelfde sessie op drie verschillende data en locaties te houden. Zo heeft iedereen de kans om, dicht bij huis, mee te doen. De bijeenkomsten zijn van 19.30 tot 21.30 uur op:

Woensdag 7 juni: Buurthuis St. Joris, Echt (Cypresstraat 58) Woensdag 14 juni: MFC De Hoge Bongerd, Roosteren (Eyckholtstraat 7A)

Aanmelden voor één van de drie werksessies kan per e-mail omgevingsvisie@echt-susteren.nl. Geef in de e-mail aan voor welke sessie en met hoeveel personen u zich aanmeldt.

  1. Open Dag Zorgatelier Heemels – Koningsbosch zaterdag 10 juni.

Een bezoek (meer dan) waard!

  1. Open dag en 12,5 jarig jubileum RWM.

RWM bestaat dit jaar 12,5 jaar. Dit jubileum vieren we op zondag 11 juni 2023 met een open dag op ons eigen bedrijfsterrein aan de Millenerweg 6 in Sittard. De open dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Bij RWM werken meer dan 150 mensen die dagelijks bezig zijn met uw afval. Zij vertellen graag over ‘hun’ achter- of zijlader, veegwagen of milieupark. Ze staan ook klaar om hun eigen ervaringen en tips met u te delen. Zo kunt u meer besparen op uw afval en houden we de wereld om ons heen samen schoner. Er zijn live optredens van John Tana, Marjolein Heijltjes en Legata’s Lederhosen Power. Iedere bezoeker krijgt bij aankomst een herbruikbare RWM-beker om mee naar huis te nemen. Bij de beker zitten gratis consumptiebonnen voor friet, een snack en frisdrank. Gaat u naar huis? Vergeet dan niet om een gratis zak compost mee te nemen. Hou rekening met de volgende afspraken: 1 zak compost per gezin. Alleen met een compostbon af te halen (u krijgt de bon gratis bij de entree). Op = op. Iedereen is welkom op onze open dag. Kinderen kunnen meedoen met een leerzame afvalspeurtocht op ons bedrijfsterrein. We leggen ook de voordelen van afval scheiden uit en u kunt ontdekken hoe het afval van vandaag een belangrijke grondstof is voor morgen.

Er is een fietsenstalling en parkeergelegenheid in de buurt van ons kantoor. Geef Millenerweg 6, 6136 KW, Sittard in op uw navigatie en volg de instructies van de verkeersregelaar op als u in de buurt van onze locatie bent.

  1. Informatieavond Delta Rhine Corridor op dinsdag 13 juni te Roermond.

Een samenwerking van internationale bedrijven wil een aantal buisleidingen naast elkaar ontwikkelen voor het ondergrondse transport van (gevaarlijke) stoffen tussen Rotterdam, Geleen en de Duitse grens. De aanleg van deze Delta Rhine Corridor is ingrijpend voor het landschap en de natuur in Limburg. Op dinsdag 13 juni organiseert Natuur- en Milieu Federatie Limburg (NMF Limburg)een informatieavond waarop de regiocoördinator het project komt toelichten.

Delta Rhine Corridor

De Delta Rhine Corridor is een verzameling van meerdere ondergrondse buisleidingen tussen de Rotterdamse haven en de Duitse grens, via Moerdijk (Noord-Brabant) en Geleen (Limburg) met een aftakking naar Venlo (Limburg). Het gaat om de aanleg van buisleidingen voor het transport van waterstof, aardgas, CO2, ammoniak, lpg, en propeen. Het kabinet ziet verschillende uitdagingen waarbij het buisleidingentracé een oplossing kan bieden op het gebied van economie, klimaat, leveringszekerheid van energie, energieonafhankelijkheid en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Zie hieronder het kaartje met het indicatieve tracé.

Indicatieve tracé Delta Rhine Corridor

De aanleg van het buizentracé gaat grote gevolgen hebben voor de Limburgse natuur en het landschap. De plannen voor de Delta Rhine Corridor liggen vanaf 26 mei officieel ter inzage. Daarom organiseert NMF Limburg op dinsdag 13 juni een informatieavond waarop de regiocoördinator van het project de plannen zal toelichten. De informatie die gedeeld wordt op deze avond, kan vervolgens worden gebruikt voor het indienen van een zienswijze. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via de site van NMF Limburg – nieuws (onder aan de site).

Infoavond Delta Rhine Corridor
Tijd: van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie: Roermond (meer info na aanmelding)

HEDEN BERICHT ONTVANGEN DAT DEZE BIJEENKOMST ALLEEN VOOR LEDEN VAN NMF LIMBURG TOEGANKELIJK IS!

  1. Info avond over renovatie A73 tunnels op dinsdag 13 juni.

In de zomerperiode worden de tunnels op de A73 gerenoveerd en de tunnels worden daarvoor een aantal weken gesloten.

Dit heeft impact voor de inwoners en bezoekers van de regio. Aan gemeenteraadsleden zijn hierover al vragen gesteld door de inwoners van hun gemeente.

Graag willen we gemeenteraadsleden en commissieleden informeren over de renovatie en wat dat betekent voor de inwoners en bezoekers van de regio, zodat zij eventueel vragen hierover kunnen beantwoorden of mensen kunnen verwijzen naar websites en andere informatiebronnen.

We organiseren hiervoor een bijeenkomst in het stadhuis van Roermond, op 13 juni om 19.30 uur. We nodigen de raadsleden en commissieleden van de Midden-Limburgse en een aantal Noord-Limburgse gemeenten uit.

We vragen iedereen om zich aan te melden via de link: info@middenlimburgbereikbaar.nl

Hartelijk dank, ook namens Rijkswaterstaat,  

Trude Rietveld | Programmamanager Midden Limburg Bereikbaar

truderietveld@middenlimburgbereikbaar.nl T 06 43 14 71 21

  1. Kernenrit vrijdag 16 juni.

Lijst Samenwerking organiseert sinds het ontstaan van de gemeente Echt-Susteren, dit jaar 20 jaar geleden (zie ook Open Dag) kernenritten. De eerste kernenrit van 2023 wordt gehouden op vrijdag 16 juni van 09.30 tot 17.00 uur. Het programma ziet er als volgt uit: in de ochtend bezoeken we het distributiecentrum van de Voedselbank Limburg in Landgraaf voor tekst en uitleg én een rondleiding. De gemeente Echt-Susteren subsidieert de voedselbank en (steeds meer) inwoners maken gebruik van de voedselbank. ’s Middags hebben wij de lunch gereserveerd bij Number 10 te Nieuwstadt. Vervolgens bezoeken we het Grenspark Maas-Swalm-Nette (waar onze gemeente lid van is). We hebben dan een rondleiding door het Meinweggebied met 2 gidsen (korte en langere route indien gewenst). Om 17.00 uur zijn we weer terug bij de opstapplaats: Nieuwe Markt 55 (gemeentehuis) te Echt. Voor de liefhebbers (en voor eigen rekening) staat dan in Grieks restaurant Parthenon te Susteren het diner gepland.

De eigen bijdrage voor leden bedraagt € 10,- en voor niet leden € 15,- Opgeven bij joverheesen@hotmail.com / 06-34034515 / 0475-485487. Er zijn (door enkele afzeggingen) nog plaatsen beschikbaar!

  1. Bakkerij Roubroeks – Susteren sluit deuren zaterdag 17 juni.

De bakkerij aan de Dieterderweg in Susteren gaat na 61 jaar dicht.

Bakkerij Marcel Roubroeks is op zaterdag 17 juni voor het laatst geopend. Marcel en Ria Roubroeks vertellen aan hun klanten in een brief dat ze het wat rustiger aan willen gaan doen. Ze hebben gezocht naar een overnamekandidaat maar zeggen dat dit in deze tijd zeer moeilijk is. Hun winkel op de Heistraat in Sittard blijft wel open.

“31 jaar geleden hebben wij de bakkerij overgenomen van Martien en Tonny Thissen. Wij hebben altijd met passie en plezier voor u klaargestaan. Wij bedanken u voor het in ons gestelde vertrouwen en misschien tot ziens in Sittard”, besluiten ze in de brief.

  1. Broederschap Ad Arbitrium Nostrum sponsort Ponykamp 2023.

Broederschap Ad Arbitrium Nostrum sponsort ook in 2023 goede doelen in de gemeente Echt-Susteren. De stichting Ponykamp 4 Kids uit Pey is de eerste stichting die met een cheque van 250 euro werd verblijd.

De stichting is ondanks de gestegen armoede een verrijking voor onder meer de gemeente Echt-Susteren. Zo organiseert Stichting Ponykamp 4 Kids al diverse jaren in de zomervakantie een ponykamp voor basisschoolkinderen uit de gemeente Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen van wie de ouders het niet breed hebben. Ook het mini-ponykamp voor de kinderen en ouders van het AZC en Oekraïense vluchtelingen wordt een vast onderdeel van het programma. In 2022 hebben de kinderen onder meer een busreis gemaakt naar Speeltuin Kitskensberg in Roermond en naar Klein Zwitserland in Venlo. Er zijn sport- en spelbenodigdheden gekocht voor een knutselmiddag en de laatste dag werd traditioneel afgesloten met friet voor de vijftien vrijwilligers, kinderen en de ouders van de kinderen. In totaal hebben 148 kinderen kunnen genieten van dit zomerkamp. De voorbereidingen voor dit jaar zijn in volle gang.

Daarnaast vindt vanaf de maand mei tot en met december iedere maand een donatie plaats. De broederschap kiest daarbij in eerste instantie voor de kleinere organisaties, verenigingen en stichtingen. Dit keer ging er dus een cheque van 250 euro naar de stichting Ponykamp 4 Kids uit Pey.

Foto: Broederschap met Imke van Yperen (secretaris-penningmeester van Stichting Ponykamp 4 Kids) en Caroline Gradussen, bestuurslid)

Vragen of suggestie? Heeft u opmerkingen, suggesties? Stel ze gerust. Tot de volgende keer.