Nieuwsbrief week 18-2022

In Algemeen door Redactie

Beste leden van Lijst Samenwerking,

Hierbij weer de wekelijkse nieuwsbrief .

Geef gerust zaken door die van belang zijn voor publicatie in de nieuwsbrief.

  • Lijst Samenwerking na de verkiezingen.

De wethouders zijn gekozen; alle raadsleden zijn geïnstalleerd.  Het werk kan beginnen. Duidelijk is dat de 3 commissies: Maatschappij, Omgeving en Algemene Zaken blijven en dat onze partij in elke commissie 2 leden (niet zijnde raadsleden mag afvaardigen.  Iedereen die belangstelling heeft komt daarvoor in aanmerking. Binnenkort zal het bestuur aangeven hoe één en ander binnen Lijst Samenwerking wordt geregeld.

De eerstvolgende raadsvergadering is woensdag 1 juni. Iedereen is welkom op de fractievergadering van woensdag 25 mei om 19.30 uur. Normaal gesproken op donderdag (26 mei), maar i.v.m. Hemelvaartsdag een dag eerder (met dank aan de oplettende lezer). Vergaderplaats wordt nog tijdig bekend gemaakt.

  • Programma herdenking 4 mei 2022 om 19.30 uur.

De jaarlijkse herdenking vindt plaats in het gemeentehuis aan de Nieuwe Markt te Echt en is door alle burgers te bezoeken. Aanvang 19.30 uur

  • Vrijheidsmaaltijden in Koningsbosch op 5 mei

De in 2020 geplande bevrijdingsmaaltijden gaan na 2 jaar uitstel plaatsvinden op donderdag 5 mei 2022. Onder het motto “Samen vieren meer dan 75 jaar vrijheid in Europa” gaan men dat in Koningsbosch doen met de buren uit Saeffelen. Een onzichtbare lijn, de grens, scheidt beide dorpsgemeenschappen. Daarom, samen aan tafel en daarna een goed gesprek over hoe het was en hoe het misschien worden zal. Het belang van vrijheid nu, hier, in Europa Programma. 12.30 uur. Welkomstwoord en opening. 13.00 uur. Toost op de vrijheid waarna opening lopend buffet. 14.30 uur. Korte historische terugblik. 15.00 uur. Optreden troubadour Ruud Verhoeven. 17.00 uur. Verwacht einde.

De vrijheidsmaaltijden 2022 worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Euregio Rijn-Maas-Noord. De opgavetermijn is gesloten!

  • Bestrijding van de eikenprocessierups.

De brandharen van de rups zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De haren worden door de wind verspreid en komen bijvoorbeeld op de huid of in kleding terecht. Direct contact met de rups is niet nodig om klachten te krijgen. De gemeente is daarom gestart met de bestrijdingsrondes van de eikenprocessierups. Deze duren ongeveer twee weken. Het inzetten van het spuitkanon binnen de bebouwde kom wordt voornamelijk overdag toegepast en kan voor enige geluidshinder zorgen. Inwoners kunnen zelf ook iets doen tegen de rups. Zo is het belangrijk de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te helpen door de tuin aantrekkelijk te maken voor vogels en insecten. Zij zien de rups als een heerlijk hapje en zoeken de beestjes op voordat de brandharen ontstaan. Daarnaast helpt het de mot van de eikenprocessie te vangen.

Vragen, opmerkingen, suggesties?

Heeft u vragen, opmerkingen, suggesties? Stel ze gerust. Wie weet wat er mee gedaan wordt of uit voortkomt. We zullen het samen moeten doen!

Tot de volgende keer.