Nieuwsbrief week 1-2023

In Nieuwsbrief door Redactie

Beste leden van Lijst Samenwerking,

Hierbij de wekelijkse nieuwsbrief .

Namens bestuur en fractie de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.

Vooral gezondheid. Laten we er SAMEN een goed jaar van maken.

Geef gerust zaken door die van belang zijn voor publicatie in de nieuwsbrief.

  1. Gemeente Echt-Susteren.

Maandag 16 januari 2023 om 19.30 uur: Raadsconferentie over Bomennota en Omgevingsvisie.

Woensdag 18 januari 2023 om 19.30 uur: Extra Raadsvergadering over o.a. de uitgestelde agendapunten van de laatste raadsvergadering.

Vergaderschema 2023
Raadsver- gaderingFractieonder- steuningCommissie omgevingCommissie maatschappijCommissie AZFractieonder- steuning


18 januari


2 maart23 februari13 februari14 februari15 februari9 februari
20 april13 april3 april4 april5 april30 maart
1 juni25 mei15 mei16 mei17 mei11 mei
4 en 5 juli29 juni19 juni20 juni21 juni15 juni
28 september21 september11 september12 september13 september7 september
9 november2 november23 oktober24 oktober25 oktober19 oktober
14 december7 december27 november28 november29 november23 november

Met dank aan onze secretaris, Theo Zillekens, voor het maken van het vergaderschema 2023.

  1. Recordopbrengst DE punten voor de voedselbank.

In 2020 is Lijst Samenwerking gestart met het inzamelen van DE punten voor de voedselbank. Resultaat: 111.853 punten (= 223 pakken koffie). Het vorig jaar, 2021 was het resultaat 253.152 punten (= 506 pakken koffie). Vorige week werden de punten van 2022 geteld: het record van vorig jaar werd verpulverd met 991.001 punten (= 1982 pakken koffie). Met 10 personen werd van 13.00 – 19.00 uur (!) gesorteerd en geteld. 5 dozen vol! Dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Dank ook aan alle inleveradressen in onze gemeente. Op alle adresssen werden vele punten ingeleverd. Vaak netjes geknipt en al geteld in zakjes, enveloppen, doosjes. Met hartverwarmende briefjes, een pak koffie erbij, met bonnen van andere bedrijven. Het vele werk heeft geloond!

  1. Infoavonden windmolens dinsdag 10 januari in Pey en woensdag 11 januari in St. Joost

Op dinsdag 10 januari om 19.30 uur (MFC ‘De Pejjerhoaf”) te Pey en op woensdag 11 januari om 19.30 uur (’t Patronaat) te St. Joost vinden infoavonden plaats over windmolens, georganiseerd door Stichting Klankbordgroep Groot Pey en Stichting Gemeenschapsbelangen St. Joost. Het is de bedoeling om de vele vragen die er leven aan bod te laten komen door zowel voor- als tegenstanders van windenergie.


3. Aanleg rotonde bij McDonald’s binnenkort van start.

De gemeente Echt-Susteren gaat een rotonde aanleggen op het kruispunt Zuiderpoort-Palmbrugweg ter hoogte van McDonald’s. Het kruispunt wordt in verband met de werkzaamheden afgesloten voor alle verkeer van maandag 23 januari tot en met vrijdag 10 maart 2023. Doorgaand verkeer vanuit het centrum van Echt richting A2 en omgekeerd is tijdens deze periode niet mogelijk. Er komen meerdere omleidingsroutes. Hoe deze routes precies gaan lopen, maakt de gemeente zo spoedig mogelijk kenbaar via dit Waekblaad en www.echt-susteren.nl.

  1. Renovatie Kantstraat, Sint Joosterzijweg en het Kloosterveld.

De wethouders Kim Leurs en Hub Meuwissen samen met enkele bestuursleden Stichting Gemeenschapsbelangen.

Na een zorgvuldig voorbereidingstraject in samenwerking met inwoners en stichting Gemeenschapsbelangen zijn eind 2022 de grootschalige renovatiewerkzaamheden gestart in het Kloosterveld Sint Joost. Wethouders Kim Leurs en Hub Meuwissen namen een kijkje om te zien hoe de werkzaamheden vorderen. Ze kregen hierbij vakkundige uitleg door uitvoerder Berry Thijssen van Basalt Wegenbouw. De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van het openbaar groen, verhardingen, huisaansluitingen en aanleg van verkeersmaatregelen. Naar verwachting worden de werkzaamheden, afhankelijk van de voortgang, medio maart 2023 opgeleverd.

  1. Winterse wandeling T.V. Rosus Susteren zondag 8 januari.

(met dank aan echt-susteren.nu)

Na een afwezigheid van 2 jaar organiseert de wandelcommissie van T.V. Rosus weer een winterse wandeling op zondag 8 januari 2023.
We starten vanuit de kantine van T.V. Rosus en wandelen over verharde en onverharde paden door de natuur van Susteren/Dieteren. De wandelroute wordt duidelijk aangegeven via pijlborden.
Wandelaars kunnen kiezen uit een route van 7 km (start om 13.00 uur) of 14 km (start om 10.30) uur. En wie weet spot u wel een ree of ander wild!
Halverwege de tocht is een halteplaats waar u kunt genieten van warme chocomel of glühwein met een heerlijke wafel. Hierna wandelen we terug naar de kantine waar u uw wandelschoenen kunt schoonmaken.
Onder het genot van een heerlijke kop soep kunt u de wandeling nog eens de revue laten passeren.

U hoeft geen lid te zijn van T.V. Rosus. Iedereen kan en mag meewandelen. De kosten zijn € 4,50 (alleen te voldoen via PIN), dit is inclusief de heerlijke versnaperingen. Kinderen kunnen gratis deelnemen aan deze wandeling.
Inschrijven hoeft niet, u kunt gewoon 8 januari naar de startplaats komen.

  1. België trekt 20 miljoen uit voor brug tussen Roosteren-Maaseik.

De Vlaamse regering heeft 20 miljoen euro gereserveerd om de Pater Sangersbrug tussen Roosteren en Maaseik te vervangen. Door de watersnood vorig jaar verkeert de brug in slechte toestand, waardoor vervanging nodig is.

“De werken zelf zullen waarschijnlijk voor 2024 zijn”, zegt minister Lydia Peeters tegen VRT Nieuws. “In tussentijd zal de brug gewoon open blijven. Ze wordt ook vaak geïnspecteerd, zodat ze zeker veilig genoeg blijft voor het verkeer.”

De Pater Sangersbrug, in de volksmond ook wel Maasbrug, is volledig in Belgisch beheer. Naast het autoverkeer maken veel Limburgse jongeren die in Maaseik naar school gaan gebruik van de brug.

“Het is een brug van 70 jaar oud. Nu gaan we een nieuwe brug plaatsen, die de komende decennia mee kan gaan”, zegt de minister. “Die brug zal ongeveer op dezelfde plek komen als de huidige, alleen zullen enkele aantakkingen en oprijhellingen een beetje verschuiven.

Aan de Nederlandse zijde ligt een kleine parkeerplaats en het vervallen gebouw van parenclub Bridge Inn dat al jaren leegstaat.

  1. Vragen of suggestie?

Heeft u opmerkingen, suggesties? Stel ze gerust. Tot de volgende keer.