Nieuwsbrief week 23-2022

In Nieuwsbrief door Redactie

Beste leden van Lijst Samenwerking,

Hierbij de wekelijkse nieuwsbrief .

Geef gerust zaken door die van belang zijn voor publicatie in de nieuwsbrief.

  • 35e Kernenrit Lijst Samenwerking.

Op vrijdag 17 juni wordt weer een kernenrit gehouden door Lijst Samenwerking. Door corona is deze in 2020 en 2021 niet doorgegaan.
Het programma: 
10.00 uur: vertrek vanaf de Nieuwe Markt met “Bergensche Busreizen”.     
10.30 uur :Centrumplan Echt (ontvangst in het pand van de Stoba voor tekst en uitleg én een bezoek aan het De Valk-terrein.
13.00 uur: lunch in D’n Hook te Susteren.  
14.30 uur: Heiligdomsvaart te Susteren (ontvangst in de oude Rabobank)    
17.00 uur: Warm/koud lopend buffet bij Aan de Muhle te Breberen.

Deelnemers hebben een definitief programma en opgave voor het buffet ontvangen. Opgeven voor deze kernenrit is nog mogelijk bij joverheesen@hotmail.com. Er zijn nog 9 plaatsen beschikbaar. Stuur deze nieuwsbrief gerust door om de bus vol te krijgen!!

Van leden van Lijst Samenwerking wordt een eigen bijdrage van €5 gevraagd; voor niet-leden € 10. In de prijs is inbegrepen de busreis en de lunch. Het diner na afloop is vrijblijvend en voor eigen rekening. De bus zet iedereen af op de opstapplaats (Nieuwe Markt te Echt en Markt (nabij kanon) te Susteren.

  • Overlijden van ons lid Jos Schrouff.

Wij ontvingen het trieste bericht dat ons lid Jos Schrouff in Brussel is overleden. Jos was een actief lid binnen Lijst Samenwerking. Heeft in het verleden meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen en volgde de ontwikkelingen met belangstelling. Waar nodig gaf hij zijn adviezen. Wij wensen zijn vrouw en kinderen alle steun en kracht toe.

Fam. Schrouff, Houtstraat 118 te 6102 BL  Pey.

  • Fractievergaderingen nieuwe stijl.

Het was gebruikelijk om de fractievergadering van Lijst Samenwerking op de donderdag voor de raadsvergadering te houden. Nu is besloten om de fractievergadering op de donderdag voor de commissievergaderingen te houden. Voordeel: commissieleden bespreken met iedereen hun agenda door en daardoor is er een breed draagvlak voor hetgaan in de commissie wordt ingebracht namens Lijst Samenwerking.  Nadeel: de papieren stukken zijn alleen bekend bij de 3 commissieleden. Alle stukken staan wel op de website van de gemeente bij het onderdeel “Raadsinformatiesysteem”. Concreet betekent deze werkwijze dat de fractievergaderingen in 2022 plaatsvinden op:  
16 juni, 8 september, 13 oktober en 24 november.

  • Kasteel Ter Borch in Roosteren te koop.

Kasteel Ter Borch in Roosteren is de duurste woning in Limburg die momenteel te koop staat op Funda. Dat blijkt uit een inventarisatie van L1.

Het optrekje met ruim 1.000 vierkante meter woonoppervlak mag voor 5,6 miljoen euro van eigenaar wisselen.

Het kasteel staat al een behoorlijke tijd te koop. De huidige eigenaar heeft 20 jaar gewoond in Kasteel Ter Borch. Het kasteel werd in 1880 gebouwd in opdracht van de familie Barbou en in 2000 gerenoveerd. Er is een buitenzwembad, sauna en een grote garage van 165 vierkante meter. Het Rijksmonument kenmerkt zich door de Neorenaissancestijl en de twee 18e -eeuwse hoektorens. Je gasten kunnen met 10 slaapkamers makkelijk blijven slapen.

Hoewel 5,6 miljoen euro ontzettend veel geld lijkt, is Kasteel Ter Borch bij lange na niet het duurste huis op Funda. Van de 60.000 panden die op de woningsite vermeld worden, is een appartement aan de Dam in Amsterdam het allerduurst, met maar liefst 10,5 miljoen euro

  • Bloemenshop ’t Station in Echt en Susteren failliet

De vestigingen van Bloemenshop ’t Station in Echt en Susteren zijn dinsdag dicht. Moederbedrijf Anguflor is vorige week dinsdag door de rechtbank Noord-Holland failliet verklaard. Het bedrijf heeft bloemenshops op verschillende stations in het zuiden van ons land.

Ook de andere vestigingen in Sittard, Roermond, Venlo, Helmond en Weert blijven voorlopig dicht.

Ook op de Facebookpagina’s van de bloemenshops in Echt en Susteren staat een mededeling dat de locaties voorlopig gesloten blijven. Veel mensen laten weten het jammer te vinden als de winkels sluiten en laten een steunbetuiging achter voor het personeel. Het is nog onbekend of er een doorstart komt.

Andere winkel ook weg uit Susteren

Vorige week donderdag werd ook bekend dat de winkel Veur Eederein tegenover de PLUS in Susteren haar deuren sluit. In het gebouw huisde vroeger de Expert. Zaterdag 26 juni is de laatste dag dat de winkel open is. Veur Eederein schonk ook koffie of thee en mensen en fungeerde daarmee ook als ontmoetingsplek in het dorp.

  • 64 woningen op locatie gesloopte dakpannenfabriek Cuypers.

Er komen 64 woningen en appartementen op de plek van de gesloopte dakpannenfabriek Cuijpers en het voormalige buurthuis Blomenhoaf in Echt.

De raad stemde unaniem in met het bestemmingsplan. Er kwamen in totaal zeven zienswijzen binnen op het plan.

VOF ’t Thaal wil het terrein dat al jaren braak ligt gaan ontwikkelen. Met de nieuwe huur- en koopwoningen en appartementen wordt voorzien in de aanwezige woningbouwbehoefte. Op het voormalige fabrieksterrein komen woningen voor o.a. starters en senioren

De gemeente Echt-Susteren investeert 175.000 euro in het opknappen van de openbare ruimte rondom de nieuwe woningen en appartementen in Schilberg.

Nu de verkoopprijzen bekend zijn, blijkt dat de grondprijzen in dit gebied wel erg uit de pan rijzen. Per m2 wordt voor de woningen een bedrag van meer dan € 450 (!) betaald. Woningen voor starters worden daardoor wel erg moeilijk bereikbaar….

De precedentwerking hiervan moet niet onderschat worden. Bij de komende algemene beschouwingen zal Lijst Samenwerking hier zeker op terugkomen.

Vragen, opmerkingen, suggesties?

Heeft u vragen, opmerkingen, suggesties? Stel ze gerust. Wie weet wat er mee gedaan wordt of uit voortkomt. We zullen het samen moeten doen!

Tot de volgende keer.